1934

19.05.1934 г. – Ръководител на ВМРО в село Бистрица е Йордан Петров Войнов, както пише Стоян Николов Арабаджиев в книгата си  „Бистрица“ (Историко-етнографско изследване на с. Бистрица, Благоевградски окръг), Общински съвет за култура- Благоевград, 1984 г., стр.53.

Група офицери на коне отиват от Горна Джумая в Бистрица, Йордан Петров Войнов е арестуван и интерниран за 6 месеца в Стара Загора заедно с други членове на ръководното тяло на ВМРО в Горна Джумая: Никола Масалджиев (Кольо Даскала) и Ичко Бойчев (най-главен за Горноджумайско).

В Стара Загора тримата са подпомагани от полковник Никола Недев, който на 19.05.1934 г. е командир на 14-ти пехотен македонски полк в Горна Джумая, а след преврата по нареждане на новия военен министър генерал Пенчо Златев поема командването на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия в Стара Загора.

cropped-1934jordan-vojnovneu.jpg

Снимка от семейния архив: Йордан Петров Войнов, Стара Загора, 1934 година

Postkarte,Text,J.Vojnov,1934

На 20.08.1934 г. поп Стефан Симонски   (от Ваксево, Кюстендилско, който е дългогодишен свещеник в село Бистрица) пише на Йордан Петров Войнов думи на утеха и надежда в Бог:

„Както ни виждаш на отвъдната страна, че седим, така дано даде Бог, да се съберем в твоя дом заедно с тебе и се почерпим за здравето на тебе и за благоденствието на целото ви натъжено сега семейство. Дано всичко даде Бог по-скоро да се сбъдне.“

 

Stefan Simonski

Advertisements